Afrikinis vėžlys

Pasirinkite Augintinio Pavadinimą







  Sulcata vėžlys Vaizdo šaltinis

The Afrikinis vėžlys (Geochelone sulcata) taip pat žinomas kaip Sulcata vėžlys , „Grooved Tortoise“, „Spur Tortoise“ ir „African Spur Thigh Tortoise“. Tai dykumose gyvenantis vėžlys, kurio arealas tęsiasi palei pietinį Sacharos dykumos pakraštį nuo Senegalo ir Mauritanijos, į rytus per Malį, Čadą, Sudaną ir Etiopiją iki Eritrėjos. Afrikinis vėžlys yra trečias pagal dydį vėžlys pasaulyje ir didžiausias iš visų žemyninių vėžlių rūšių. Jis kilęs iš pietinio Sacharos dykumos ir Sahelio pakraščio, tačiau vis labiau paplitęs kaip augintinis visose JAV.

Deja, nors jie yra geri augintiniai ir populiarėja, šių dykumos vėžlių skaičius gamtoje mažėja.

Afrikinio spurduoto vėžlio mokslinis pavadinimas yra Centrochelys sulcata arba Geochelone sulcata. Pavadinimas „Sulcata“ yra kilęs iš lotynų kalbos sulcatus, kuris reiškia išvagotą ir reiškia raštus ant gyvūno kiauto. Vėžlys taip pat žinomas kaip Spur Thigh Tortoise. Sulcata vėžlys yra vienintelė rūšis savo gentyje.

Kiti du didžiausi vėžliai, viršijantys jį savo dydžiu, yra milžiniškos salos rūšys, vadinamos Aldabros milžiniškais vėžliais (Geochelone gigantea), gyvenančios Aldabros atolo salose Seišeliuose ir Galapagų vėžlys (Geochelone nigra) rasta Galapagų salose netoli Ekvadoro.

  Afrikinis vėžlys

Charakteristikos Afrikinis vėžlys

Sulcatas yra labai dideli vėžliai! Vieninteliai du vėžliai, didesni už Sulcata, yra Galapagų vėžlys ir Aldabra milžiniškas vėžlys. Šie gyvūnai paprastai sveria nuo 79,3 iki 110,13 svarų, tačiau visiškai suaugęs patinas gali sverti iki 200 svarų. Sulcata paprastai yra nuo 24 iki 30 colių (61–76 centimetrų) ilgio.

Jie turi platų, ovalų apvalkalą, kuris paprastai yra šiek tiek plokščias viršuje ir paprastai yra rudos arba geltonos spalvos. Korpuso apačia yra dramblio kaulo spalvos. Apvalkalo užpakalinė ir priekinė dalis yra dantytos, o išpjovos (keratino plokštelės, dengiančios apvalkalo kaulą) turi žiedinius žiedus. Užpakalinis apvalkalo kraštas pasuktas aukštyn.

Sulcatas turi proporcingą galvą ir storą, žvynuotą odą, kuri yra gelsvai rudos arba auksinės spalvos. Jų kojos yra kietos, kad būtų galima kasti, o užpakalinėse kojose yra spyglių, dėl kurių vėžlys yra kitaip vadinamas afrikietišku vėžliu. Tačiau nežinoma, kam skirtos spurs.

Morfologinis skirtumas tarp sulcatų patinų ir patelių nėra nedidelis. Patinai paprastai yra didesni, tačiau abiejų lyčių atstovai yra labai stiprūs. Jų uodegos dydis ar forma tarp dviejų lyčių nesiskiria.

Afrikinis vėžlys – Gyvenimo trukmė

Sulcata vėžliai turi labai ilgą gyvenimo trukmę ir gali gyventi daugiau nei penkiasdešimt metų! Tai yra viena iš pagrindinių problemų, susijusių su šių gyvūnų laikymu naminiais gyvūnais – dažnai jie gali išgyventi net ir jaunus šeimininkus.

Dieta

Sulcata yra žolėdis ir minta žolėmis, piktžolėmis ir sukulentais. Vėžlio racione yra mažai baltymų ir daug skaidulų. Sulcatas maisto ieškos vėsesniu paros metu. Jie turi lėtą medžiagų apykaitą ir gali išgyventi savaites nevalgę ir negerdami. Tačiau kai jie susiduria su vandens šaltiniu, jie gali išgerti net 15% savo kūno svorio vienu ypu!

Elgesys

Tiek patinai, tiek patelės sulcatai gali būti labai agresyvūs ir dažnai pasitaiko taranavimo. Patinai dažniau taranuoja kitus patinus. Jie taip pat gali bandyti apversti vienas kitą, nors, nebent tarp dviejų sulkatų yra didelis dydžių skirtumas, jiems greičiausiai nepavyks. Jei sulcata apverčiama, jie gali greitai mirti nuo hipertermijos. Taip yra todėl, kad apverstam vėžliui labai sunku susitvarkyti.

Sulkatos yra krepuskulinės. Tai reiškia, kad jie yra lauke auštant arba sutemus ir leidžia laiką kaitindamiesi ryto saulėje, kad reguliuotų savo kūno šilumą.

Afrikinis vėžlys Reprodukcija

Suaugusios sulkatos gali daugintis ištisus metus, tačiau paprastai poruojasi nuo rugsėjo iki lapkričio pabaigos, iškart po lietaus sezono. Patinai kovos tarpusavyje dėl teisių veistis su patelėmis, dažnai taranuodami vienas kitą ir apversdami vienas kitą.

Maždaug 60 dienų po poravimosi Sulcata patelė pradės ieškoti tinkamos lizdo vietos. Tai gali užtrukti iki dviejų savaičių. Kai ji apsigyvens vietoje, puriame dirvožemyje ji iškas maždaug 2 pėdų skersmens ir 3–6 colių gylio skylę. Ji tai daro priekinėmis kojomis, o užpakalinėmis pėdomis iškasa dar vieną skylę pirmosios skylės gale. Visas šis procesas gali užtrukti iki penkių valandų, priklausomai nuo to, koks minkštas dirvožemis!

Kai lizdas bus paruoštas, patelė dės kiaušinius po vieną maždaug kas 3 minutes, kol padės 15–30 kiaušinių. Tada ji apie valandą praleidžia pildydama savo lizdą, uždengdama visus kiaušinius.

Vėžliai ir kiti ropliai ne visai „augina jauniklius“, o padėjus kiaušinius, tėvų dalyvavimas tuo ir nutrūksta. Kiaušiniai išsirita maždaug po 8 mėnesių. Vėžlių jaunikliai gimdami paprastai būna maždaug 2–3 colių ilgio, tačiau greitai auga ir po kelerių metų gali būti 6–10 colių ilgio. Jie yra auksinės arba gelsvos spalvos, o jų apvalkalai yra ovalūs ir dantyti. Išsiritusio jauniklio lytį greičiausiai lemia temperatūra, kurioje jis buvo veikiamas kiaušinyje, o ne chromosomos.

Kūdikių sulkatos paprastai nuo pat pradžių yra agresyvios ir labai aktyvios. Neretai išsiritę jaunikliai taranuoja vienas kitą ir bando vienas kitą apversti.

Sulkatos sulaukia lytinės brandos tik sulaukusios 15 metų – tai viena iš priežasčių, kodėl jų skaičius mažėja.

  Sulcata vėžlys

Sulcata vėžlys – Vieta ir buveinė

Šie vėžliai gyvena šalyse, kurios bent iš dalies yra Sacharos dykumoje, pavyzdžiui, Etiopijoje, Malyje, Sudane, Mauritanijoje. Tai reiškia, kad jie yra vietose, kuriose yra labai karšta ir sausa, ir yra pritaikytos išgyventi.

Sulcatai kasa urvus žemėje, leidžiančius jiems pabėgti nuo labai karšto klimato, kuriame jie gyvena. Šios urvos paprastai yra 30 colių gylio, tačiau kai kurios sulkatos iškasa 10 pėdų ar ilgesnio tunelio sistemas! Jei per karšta, jie purvo ant nugaros arba, jei nėra purvo, nes temperatūra per karšta, jie padengs kojas savo seilėmis, kad atvėstų.

Urvas ne tik apsaugo sulkatą nuo sausros aplinkos, bet ir suteikia jiems pakankamai drėgmės. Sulcata yra sukurta taip, kad išlaikytų drėgmę, todėl karštame klimate jie neišsausėja. Jie reguliuoja šlapimo išsiskyrimą, o oda yra labai pralaidi, kai jie yra veikiami drėgmės. Manoma, kad visą reikiamą drėgmę jie gauna iš maisto, todėl jiems nereikia ieškoti kitų vandens šaltinių. Tai patvirtina ir zoologijos soduose gyvenantys sulkatai – zoologijos sodų prižiūrėtojai pastebėjo, kad sulkatos, atrodo, labai mažai domisi vandeniu net tada, kai jo siūloma, todėl reikiamą drėgmę jie turi gauti iš savo augalų.

Nors sulcatai gali toleruoti stebėtinai žemą kūno temperatūrą, jie aktyviai ieškos prieglobsčio, kai lauke bus šalta. Tai įdomu, nes dauguma atogrąžų vėžlių to nedarytų ir atšalus sušaltų.

Sulcata vėžlys Apsaugos būklė

Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) sulcatai yra pažeidžiami. Greičiausiai taip yra dėl buveinių praradimo ir išaugusio Sulcata kaip augintinio populiarumo. Dykumėjimas taip pat yra problema, kai kalbama apie Sulcata populiacijas, nes, nors jie gyvena sausringoje vietovėje, pernelyg sausoje vietovėje nebus pakankamai maisto, kad jie galėtų valgyti.

Plėšrūnai

Natūralių Sulcata vėžlių plėšrūnų yra labai mažai. Taip yra todėl, kad jie gali pasitraukti į savo kiautą, kad pabėgtų nuo visko, kas gali juos suėsti. Tiesą sakant, sulkatoms kyla didesnis pavojus dėl savo buveinės ir žmonių nei kitiems gyvūnams. Žmonės taip pat medžioja ir valgo Sulcata vėžlį.

Sulcata vėžlys įdomus faktas

Kai kurios Afrikos kultūros mano, kad Sulcata vėžlys yra tarpininkas tarp žmonių ir jų protėvių bei dievų.

Pažiūrėkite daugiau gyvūnai, prasidedantys raide A