Arfinė ruonis

Pasirinkite Augintinio Pavadinimą







Vaizdo šaltinis

The Arfinė ruonis yra pobūriui priklausantis vandens žinduolis Pinipedija (pelekkojai gyvūnai) ir Phocidae šeima (tikrieji ruoniai, neturintys išorinių ausų), aptinkami Šiaurės Atlante ir Arkties vandenynuose. Paprastieji ruoniai yra suskirstyti į 3 populiacijas pagal jų veisimosi vietą: Baltosios jūros, Vakarų ledo ir šiaurės vakarų Atlanto „įlankos“ ir „fronto“ populiacijas, iš kurių didžiausia yra Šiaurės vakarų Atlanto populiacija netoli Niufaundlando, Kanados.

Šiaurės vakarų populiacija genetiškai skiriasi nuo dviejų kitų, kurios genetiškai nesiskiria viena nuo kitos. Visos 3 populiacijos medžiojamos komerciniais tikslais, daugiausia Kanadoje, Norvegijoje, Rusijoje ir Grenlandijoje. Paprastuosius ruonius taip pat medžioja žudikiniai banginiai (orkos) ir baltieji lokiai.

Suakmenėjusių ruonių liekanos rodo, kad jie egzistavo viduriniame mioceno amžiuje, maždaug prieš 20 milijonų metų. Paprastieji ruoniai, matyt, kilę iš šiaurinio pusrutulio ir yra kilę iš sausumoje gyvenančių mėsą mintančių žinduolių.

Paprastojo ruonio charakteristikos

  Arfinė ruonis

Paprastieji ruoniai savo vardą turi dėl netaisyklingos pasagos formos juodos juostos, besidriekiančios suaugusio patino nugarą. Ši juosta, arba „arfa“, susijungia per pečius, lenkiasi žemyn link pilvo srities, o nugara aukštyn link užpakalinių plekšnių, kur staiga išnyksta. Kailio fono spalva yra plieninė mėlyna, kai šlapia, ir šviesiai pilka, kai sausa.

Arpinio ruonio galva ir uodega juodos, o priekinės plekšnės ir pilvas balkšvi. Suaugusios patelės yra panašiai raštuotos, išskyrus tai, kad „arfa“, galva ir uodega paprastai yra šiek tiek šviesesnės spalvos. Kai kurių suaugusių patelių nugaroje yra netaisyklingų tamsiai pilkų dėmių, kuriose nėra aiškiai apibrėžtos „arfos“. Retkarčiais pastebimi labai tamsūs „dumbliniai“ ruoniai; dažniausiai tai yra patinai ir manoma, kad tai melanistinės (tamsiai pigmentuotos) spalvos formos.

Paprastųjų ruonių patinai yra tik šiek tiek didesni už pateles, vidutinis suaugusių patinų ilgis (nuo nosies iki uodegos galiuko) yra 169 centimetrai, o suaugusių patelių – 162 centimetrai. Priklausomai nuo metų laiko, svoris svyruoja nuo 85 iki 18 kilogramų.

Paprastojo ruonio buveinė ir mityba

Paprastasis ruonis didžiąją gyvenimo dalį praleidžia jūroje, tačiau taip pat patenka ir ant ledo lyčių. Paprastieji ruoniai yra mėsėdžiai (mėsėdžiai). Paprastieji ruoniai daugiausia minta žuvimi ir vėžiagyviais. Ruoniai savo maisto nekramto, o ryja dideliais gabalėliais. Plokščiais užpakaliniais dantimis jie gali sutraiškyti vėžiagyvių kiautus.

Paprastojo ruonio elgesys

Pavasarį paprastieji ruoniai migruoja į šiaurę po tolstančio ledo. Per savo vasaros rezidenciją Arktyje grenlandiniai ruoniai pasiekia šiaurę iki Džounso ir Lankasterio garsų Kanados Arktyje ir Tulės šiaurės vakarų Grenlandijoje. Kad pasiektų šiuos šiaurinius vandenis, paprastieji ruoniai turi nuplaukti daugiau nei 3 200 kilometrų. Nedideli kiekiai taip pat juda į vakarus į Hadsono įlanką, pasiekdami Sautamptono salą ir kartais net į pietus iki Belcherio salų netoli Džeimso įlankos. Migracija į pietus prasideda prieš pat naujo Arkties ledo susidarymą ir apima visus suaugusius žmones ir daugumą jauniklių. Kai kurie nesubrendę ruoniai didžiąją žiemos dalį praleidžia Arktyje, nes paženklinti ruoniai Vakarų Grenlandijoje buvo užregistruoti visais mėnesiais.

Paprastųjų ruonių reprodukcija

Kiekvienais metais subrendusios patelės (5–6 metų) atsiveda po vieną jauniklį, paprastai vasario pabaigoje. Šuniukai sveria apie 10 kilogramų ir yra 80–85 centimetrų ilgio. Iš karto po gimdymo ruonio motina užuodžia savo palikuonis ir nuo to laiko maitins tik savo jauniklį, kurio kvapą prisimena. Paprastųjų ruonių piene yra iki 50 % riebalų, todėl žindydami jaunikliai priauga daugiau nei 2 kilogramus per dieną, o tai trunka maždaug 12 dienų. Per tą laiką mama nevalgo ir per dieną numes iki 3 kilogramų kūno svorio.

  Ruonis ir šuniukas

Nujunkymas labai staigus. Motina tiesiog išeina ir nebegrįžta. Įstrigo šuniukas iš pradžių verks, o paskui taps labai sėslus, kad taupytų kūno riebalus. Šuniukai negali plaukti ar rasti maisto, kol jiems sukanka 25 dienos, todėl šiuo laikotarpiu jie yra labai pažeidžiami baltųjų lokių ir žmonių.

Kai paprastųjų ruonių motina atpratina jauni, subrendę patinai (6–7 m.) laisvalaikiu veisiasi kartu su patelėmis. Piršlybos prasideda ant ledo, tačiau tikrasis poravimasis vyksta vandenyje. Harp Seals uždelsta implantacija, o tai reiškia, kad apvaisintas kiaušinėlis tampa embrionu, bet ne implantuojamas į gimdą iš karto. Embrionas plūduriuos maždaug tris su puse mėnesio prieš implantuodamas ir pradėdamas augti. Tai leidžia visoms patelėms atsivesti per labai trumpą laiko tarpą kiekvienais metais, kai yra ledo maišelis atsivesti ir auginti jauniklius. Paprastieji ruoniai gali gyventi 35 ar daugiau metų.

Paprastųjų ruonių apsaugos būklė

Grėsmės grėsmingiesiems grenlandiškiems ruoniams nelaikoma, nors kasmet medžiotojai juos pažudo dėl kailių. Skaičiuojama, kad gyventojų skaičius viršija du milijonus.