Faktai apie margą pelėdą

Pasirinkite Augintinio Pavadinimą







  margoji pelėda

Marga pelėda ( Strix vargata ) yra vidutinio dydžio pelėda, pavadinta dėl margos rudos galvos ir nugaros. Patelės yra daug didesnės nei patinai, ir ši rūšis pasižymi didžiausiu seksualiniu dimorfizmu iš visų rūšių pelėdų.

Rasta į Centrinis ir Pietų Amerika , įskaitant Meksika , Venesuela , Ekvadoras , Argentina ir Brazilija , šios pelėdos gyvena miškuose ir džiunglėse. Jie grobia smulkius žinduolius, paukščius, roplius ir vabzdžius. Margoji pelėda turi platų asortimentą ir yra įtraukta į IUCN raudonąjį sąrašą kaip mažiausiai susirūpinusi.

Margosios pelėdos savybės

Dėmėtosios pelėdos yra vidutinio dydžio pelėdos, kurių patelės yra daug didesnės už patinus ir turi didžiausią seksualinį dimorfizmą iš visų pelėdų. Jų ilgis gali būti nuo 280 iki 355 mm (11,0–14 colių), o svoris – nuo ​​176 iki 345 g.

  tamsoje ant šakos sėdi marga pelėda-6106458

Dėmėtoji pelėda, kaip rodo jos pavadinimas, yra tamsiai rudos spalvos vainikas, pakaušis ir nugara, o gerklė, krūtinė ir pilvas yra rudai dryžuoti. Jis turi šviesiai rudą veido diską su baltais antakiais ir ūsais bei rudomis akimis. Jo snapas gali būti pilkšvai gelsvas arba pilkšvai melsvas, o kojos pilkšvai gelsvos. Jame nėra ausų kuokštelių.

Kai kuriose margosios pelėdos arealo vietose galima aptikti tamsesnę paukščio formą su švelnia krūtine ir pilvu.

Dėmėtosios pelėdos vieta ir buveinė

Dėmėtoji pelėda yra kilusi iš Centrinės ir Pietų Amerikos ir gali būti aptinkama iki maždaug 2 500 m (8 200 pėdų), nuo Meksikos į pietus iki Venesuelos ir Ekvadoro, iki Argentinos šiaurės rytų ir pietryčių Brazilijos.

Šios pelėdos gali turėti daugybę skirtingų buveinių, įskaitant miško pakraščius, atogrąžų miškus, sausus spygliuočių miškus, pušų-ąžuolų miškus ir atviras vietas su išsibarsčiusiais medžiais. Neretai margąją pelėdą galima rasti žmonių buveinėse, netoli miestų ir kaimų.

Margosios pelėdos dieta

Margosios pelėdos maitinasi įvairiai. Tai apima didelius vabzdžius, tokius kaip tarakonai, žiogai ir vabalai, maži žinduoliai, gyvatės , driežai, paukščiai , varlės ir salamandros.

Marga pelėda tupi medžiuose palei miško pakraščius ir stebi savo grobį. Jie turi labai gerą klausą, todėl gali tiksliai nustatyti grobį net ir tamsiu paros metu. Jie taip pat turi gerą regėjimą, nors yra akli. Ant jų sparnų esančios plunksnos padeda slopinti skrendančios margos pelėdos garsą, todėl jos gali šiurpinti savo grobį.

Margosios pelėdos elgesys

Dėmėtoji pelėda yra naktinė rūšis ir suaktyvėja sutemus. Dieną margoji pelėda miega medžių lapuose ir lapuose. Jie yra pavieniai paukščiai, o pabudę laiką leidžia medžioti, tvarkytis ir temptis.

Yra žinoma, kad margoji pelėda naudoja skambučius ir balsus, kad bendrautų su kitais arba apsisaugotų nuo grobio. Jie šaukia, švilpia, ūžia ir šnypščia. Patinai paprastai turi žemesnio tono kaustis nei patelės.

Reprodukcija

Mažai žinoma apie margosios pelėdos veisimosi veiklą. Tai monogamiški paukščiai ir jų veisimosi sezonas priklauso nuo jų buvimo vietos. Į Kolumbija , peri nuo vasario iki gegužės, o Argentinoje – nuo ​​rugsėjo iki lapkričio.

Dažniausiai margoji pelėda peri medyje esančioje duobėje arba tuščiame kitų paukščių lizde. Patelė deda nuo 1 iki 2 baltų kiaušinių. Kol patelė inkubuoja kiaušinius, patinai ieško maisto ir sugrąžina jį į lizdą.

Pelėdoms išsiritus, jaunikliais rūpinasi abu tėvai.

Įspūdingi faktai apie margąją pelėdą

  • Margajai pelėdai trūksta spalvų matymo.
  • Marga pelėda gali pasukti galvą, kad matytų beveik į visas puses!
  • Dėl didelio paplitimo margoji pelėda nėra laikoma nykstančia rūšimi.
  • Dėmėtosios pelėdos ploja sparnais skrisdamos, kai poruojasi.
  • Dėmėtoji pelėda gali skleisti liežuviu spragtelėjusį garsą, kai jaučia pavojų.