Grivet beždžionės

Pasirinkite Augintinio Pavadinimą







Vaizdo šaltinis

The Žaliosios beždžionės arba Vervet Monkeys (Chlorocebus sabaceus) yra vidutinio dydžio primatai iš Senojo pasaulio beždžionių šeimos. Šiuo metu yra pripažintos šešios rūšys, nors kai kurios jas visas priskiria vienai rūšiai su šešiais porūšiais. Bet kuriuo atveju jie sudaro visą Chlorocebus gentį.

Žaliosios beždžionės aptinkamos visoje Šiaurės ir Pietų Savanoje, nuo Senegalo iki Sudano ir pietų iki Pietų Afrikos galo. Jie pritaikyti praktiškai visoms miškingoms buveinėms už pusiaujo atogrąžų miškų.

Žaliosios beždžionės viršutinis kailis skiriasi priklausomai nuo rūšies: nuo šviesiai geltonos iki pilkai žalios rudos iki tamsiai rudos, o apatinė dalis ir plaukų žiedas aplink veidą yra balkšvai geltonos spalvos. Jų veidas, rankos ir pėdos yra be plaukų ir juodi, nors jų pilvo oda yra melsva. Žaliųjų beždžionių patinai turi ryškiai mėlyną kapšelį ir raudoną varpą.

Žaliosios beždžionės suaugusiems dydžiams siekia nuo 40 iki 43 centimetrų patinų ir nuo 34 iki 39 centimetrų patelių, o uodegos ilgis – nuo ​​30 iki 50 centimetrų. Patinai sveria nuo 4 iki 4,5 kilogramo, o patelės – nuo ​​2,5 iki 3,5 kilogramo. Jų uodegos yra gerai išsivysčiusios ir naudojamos pusiausvyrai palaikyti. Žaliosios beždžionės taip pat gerai plaukia. Tiek patelės, tiek patinai Žaliosios beždžionės turi ilgus, aštrius iltis.

Žaliosios beždžionės yra paros ir aktyviausios anksti ryte ir vėlyvą popietę. Žaliosios beždžionės yra teritoriniai gyvūnai, tačiau dažniausiai vengia rimtų konfliktų (ginasi garsiai lojodami ir demonstruodami). Jie daugiausia gyvena ant žemės, tačiau sunerimę jie prisiglaudė prie medžių ir taip pat miega medžiuose. Žaliosios beždžionės paprastai randamos grupėmis po 20–50 individų. Socialinė struktūra panaši į kitų Senojo pasaulio beždžionių, nes stabilią bet kurios grupės branduolį sudaro kelios artimai giminingų suaugusių patelių šeimos ir jų priklausomi palikuonys.

Patelės lieka gimdymo grupėje, patinai paauglystėje pereina į kaimyninę grupę. Siekiant sumažinti agresiją iš perkeltos į grupę, daugelis patinų perkeliami kartu su bendraamžiais arba motinos broliais. Žaliųjų beždžionių patinai kelis kartus per savo gyvenimą pereina iš grupės į grupę. Jaunos patelės laikinai globoja savo motinas ir vėlesnius palikuonis. Dėl to susiformuoja ryšiai ne tik tarp motinos ir palikuonių, bet ir tarp motinos brolių ir seserų. Suaugę patinai retai bendrauja su kūdikiais ir nerodo ypatingo pirmenybės tiems kūdikiams, kurie greičiausiai bus jų palikuonys.

Žaliosios beždžionės girgžda ir staccato žievė leidžia būrio nariams palaikyti ryšį. Žaliosios beždžionės turi įvairius pavojaus skambučius, skiriant paukščių, gyvačių ar žinduolių plėšrūnus. Priežiūra pašalina parazitus ir negyvą odą, tačiau pagrindinė funkcija yra užmegzti ir palaikyti socialinius ryšius

Būdama maža ir negreita bėgikė, Žalioji beždžionė negali sau leisti nukeliauti toli nuo medžių. Iš esmės tai yra pakraščio rūšis ir paprastai siejama su paupių miškais, tačiau sausoje savanoje jie lieka šalia akacijų medžių. Žaliosios beždžionės yra visaėdžiai, dažniausiai valgantys vaisius, gėles, sėklas, sėklų ankštis, lapus, žolę ir šaknis. Retkarčiais – paukščiai, kiaušiniai, maži ropliai ir vabzdžiai.

Žaliosios beždžionės veisiasi ištisus metus, tačiau dauguma gimimų įvyksta prieš pat lietingąjį sezoną, todėl laktacija prasideda tada, kai yra daugiau maisto ir vandens. Nėštumas trunka 163 dienas. Žaliosios beždžionės lytiškai subręsta 4–5 metų amžiaus. Patelės atsiveda vieną palikuonį. Gimę žalių beždžionių kūdikiai turi mažai kailio, todėl atrodo, kad jie turi mėlyną spalvą. Jo kailis turi alyvuogių žalių ir geltonų dėmių. Kai kūdikis bręsta ir tampa savarankiškesnis, jis (ji) atitrūks nuo motinos ir bus vežamas tik tada, kai juda būrys arba gresia pavojus. Beždžionei vystantis, jos kailis storėja ir tampa rusvai pilkos spalvos. Žaliosios beždžionės gyvenimo trukmė yra 17 metų gamtoje ir iki 30 metų nelaisvėje.

Nors žaliosios beždžionės nėra įtrauktos į nykstančių ar pažeidžiamų sąrašus, jų skaičius mažėja dėl miško buveinių naikinimo ir pernelyg didelio žmonių medžioklės. Potencialūs žaliųjų beždžionių plėšrūnai yra liūtai, leopardai.

Gentis: Chlorocebus – Grivet Monkey

The Grivet beždžionė yra juodai balta Abisinijos beždžionė, priklausanti Vervet beždžionių grupei, priskiriamai Chlorocebus genčiai. Grivet beždžionės aptinkamos tik Afrikoje į pietus nuo Sacharos. Jų arealas tęsiasi nuo Senegalo ir Etiopijos iki Pietų Afrikos.

Beždžionės gyvena miškuose, miškuose ir savanose prie upių ir upelių. Didžiąją laiko dalį jie praleidžia medžiuose.

Grivet beždžionės yra primatai su apvaliomis galvomis, lieknu kūnu, ilgomis užpakalinėmis galūnėmis ir ilga uodega. Jų pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio guenon, kuris reiškia grimasas ar veidą darantis žmogus. Jie taip pat žinomi kaip žolės beždžionės. Grivet beždžionės turi skruostų maišelius ir baltus šoninius ūsus. Jų kūno kailis trumpas ir rusvai pilkos spalvos. Grivet beždžionės sveria nuo 10 iki 15 svarų. Jie yra nuo 400 iki 600 milimetrų ilgio (galvos ir kūno), pasakojimai apie 300–500 milimetrų. Grivet beždžionės turi prigludusius vidutinio ilgio plaukus ant didžiosios kūno dalies.

Pirmasis jų rankų ir kojų skaitmuo yra priešinamas, todėl Vervet beždžionės gali sugriebti daiktus. Jų rankos naudojamos judėjimui, maitinimui ir priežiūrai. Užpakalinės kojos ypač stiprios šokinėjant per šakas. Jų ilgos uodegos nėra įtemptos, bet naudojamos pusiausvyrai palaikyti, vairavimui ir stabdymui šokinėjant nuo šakos prie šakos. Grivet beždžionės turi maišelius ant skruostų maistui laikyti, kai persikelia į saugesnę vietą valgyti. Kai pilnas, skruostų maišeliuose gali būti tiek maisto, kiek telpa skrandyje.

Saugomoje teritorijoje beždžionės gyvena grupėmis po 10–27. Jie aktyviausi ryte ir vėlai vakare. Grivet beždžionės miega medžiuose, bet šiek tiek laiko praleidžia ant žemės. Jie niekada nėra toli nuo vandens ir yra geri plaukikai. Kai jie susijaudina ar supyksta, jie susiraukia ir atidengia dantis.

Priežiūra yra įprastas daugelio primatų elgesys, o Grivet beždžionės nėra išimtis. Priežiūra dažniausiai naudojama kaip piršlybų strategija. Tačiau grivet beždžionės yra visaėdės. jie labai mėgsta vaisius ir grūdus. Gamtoje jie valgys vaisius, lapus, grūdus, šaknis ir kartais roplius, jaunus paukščius ir vabzdžius.

Šiuo metu Sent Kitso saloje beždžionės Grivet išsiugdė vieną erzinantį įprotį daugeliui turistų. Beždžionės pamėgo alkoholinius tropinių vaisių gėrimus. Beždžionės dažniausiai vagia ryškiaspalvius gėrimus, kuriuos paliko turistai paplūdimyje. Daugelis turistų taip pat išsiaiškino, kad šios beždžionės gali įkąsti, jei bus įspraustos į kampą. Artėjant prie bet kokių Grivet beždžionių reikia būti atsargiems. Jei vienu metu jie buvo prijaukinti praėjusiais šimtmečiais, jų nebėra.

Grivet beždžionių nėštumo laikotarpis yra apie 7 mėnesius. Patelės dažniausiai atsiveda vieną palikuonį. Jie veisiasi nuo liepos iki lapkričio. Jauniklis priglunda prie motinos pilvo ir gali išlaikyti savo svorį. Kitos suaugusios beždžionės gali padėti prižiūrėti ir apsaugoti kūdikius. Grivet beždžionės gali gyventi iki 30 metų.

Dėl nuolatinio miškų naikinimo ir jų natūralios buveinės naikinimo beždžionės yra priskiriamos „pavojui“. Potencialūs Grivet beždžionių plėšrūnai yra liūtai, leopardai.